Свързване на STEAM предметите с историята

Историята и предметите от областта на STEM (наука, технологии, инженерство и математика) често се представят като много различни, дори противоположни. В колективното съзнание историята принадлежи на миналото и няма да се промени, докато другите предмети се разглеждат като постоянно развиващи се и принадлежащи на бъдещето. Предвид факта, че тези предмети се възприемат като много различни, те традиционно се преподават в два много различни курса.

Въпреки че предимствата на интердисциплинарното преподаване на предметите STEAM са добре известни, интегрирането на историята в тези предмети все още е сравнително рядка практика.

Интегрирането на историята в предметите STEAM би позволило по-задълбочено изучаване на тези предмети и по-добро разбиране на историята като цяло. Всъщност цялата човешка дейност, включително и STEAM практиката, има историческа и културна обусловеност (Medin & Bang, цитирани от Park & Cho, 2022). Например изучаването на математически техники, описани в древни китайски книги, може както да подобри разбирането на учениците за математиката, така и да разшири историческите им познания (Park & Song, цитирани от Park & Cho, 2022).

Летателен апарат на Леонардо да Винчи Източник: Canva

Включването на историята в STEAM предметите би направило и изучаването на науката по-конкретно и мотивиращо. Matthews (2014 г., цитиран в Park & Cho, 2022 г.) предполага, че включването на исторически компонент в обучението по природни науки може да насърчи концептуалното разбиране на науката и разбирането на нейните основи. За да илюстрира интердисциплинарността на училищните предмети, Matthews използва примера с Галилей. Неговата теория се основава на евклидовата геометрия и той използва технологичните постижения на времето, като телескопа и използването на лещи, които му позволяват да изучава явленията на Земята и в космоса, като всичко това е повлияно от теологичните му възгледи.

Историята може да се използва и за разбиране на различните аспекти на науката, особено на социалните аспекти (Allchin et al, цитирани от Park & Cho, 2022). За тази цел учителите често използват конкретни епизоди от историята на науката, математиката или технологиите, за да улеснят ученето (Allchin et al, Matthews, Вилани и Арруда, Фовел, Фрид, Фурингети и др. цитирани от Park & Cho, 2022). Друг възможен подход е да се фокусираме върху историческа личност в областта на науката, за да развием интереса на учениците към предмета.

В нашия проект Steam in Times вярваме, че междупредметният подход към STEAM предметите с помощта на историята осигурява по-добро разбиране на приложенията на науката и математиката във времето и как в крайна сметка те са се развили, за да станат това, което са днес. Целта на този подход е да предложи неформален и мотивиращ начин на преподаване на тези предмети.

За да помогнем на учителите да приложат този подход в своите начални класове, на нашия уебсайт ще намерите 36 конструктивни плана и 36 учебни последователности за комбиниране на STEAM предметите и историята. Темите варират от построяване на мост в стила на Леонардо да Винчи до създаване на таксономия от Лего и изграждане на акведукт.

Библиография:

Park, W., & Cho, H. (2022). The interaction of history and STEM learning goals in teacher-developed curriculum materials : Opportunities and challenges for STEAM education. Asia Pacific Education Review, 23(3), 457‑474. https://doi.org/10.1007/s12564-022-09741-0

Scroll to Top