Фаза на тестване – опитът на проектния екип на Основно училище „Любен Каравелов

STEAM уроците са иновативни, ангажиращи, забавни и вдъхновяващи за учениците. Учениците са новатори, които откриват своите интереси и полагат основите на бъдещата си кариера. 

Учителите имат роля във вдъхновяването на следващото поколение учени, инженери и новатори. Те по подходящ начин преплитат науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката.

Интегрирането на различни предмети в класната стая е добра възможност за разширяване и свързване на знанията и подходящ начин да се подготвят учениците и да се ориентират към изискванията на съвременното общество. По време на тестовата фаза на проекта в тестваните последователности бяха интегрирани предмети като математика, история, музика, технологии, предприемачество и изобразително изкуство. По този начин учениците разбират, че математиката не е трудна наука, а когато се изучава чрез историята, тя става забавна и лесна за всички.

Снимка от фазата на тестване
Снимка от фазата на тестване
Снимка от фазата на тестване

Те непринудено усвояват нови знания, свързани с историята на известни личности, държави, исторически забележителности, примитивни предмети от ежедневието на хората, но по-късно усъвършенствани от човека.

Решават съставни числови изрази, като използват различни математически действия, текстови задачи, боравят с различни мерни единици, измерват страни и намират периметър на различни геометрични фигури и др. Важното е учениците да придобият практически умения, да развият качества като трудолюбие, точност, прецизност, естетически вкус и умения за работа в екип.

Работата в екип улеснява учениците със затруднения, те биват подкрепяни от други ученици и изпълняват задачи, подходящи за тяхното ниво.

Тестваните последователности имат ясни и точни планове и последователни стъпки. Илюстрациите и изображенията са подходящи и достъпни за учениците. Темите позволяват на учениците да демонстрират знания и умения, усвоени по различни предмети. Практическата работа доставя голямо удоволствие и удовлетворение на учениците. Уроците провокират интереса и потребностите на учениците в много висока степен. Те казват, че вкъщи отново разработват тематиката на урока.

Снимка от фазата на тестване - Logopsycom

След покана от страна на учителя родителите са присъствали като гости и участници в урока.

Те с голямо желание участваха в практическите задачи. Те споделиха, че STEAM урокът е нещо ново за тях и е доста интересен и забавен. Според родителите по този начин учениците придобиват трайни знания по предмета и необходимите практически умения за живота.

В урока се наблюдаваше връзката между трите страни на образователния процес: учител – ученик – родител. В края на урока родителите заявиха също, че биха искали отново да посещават такива уроци.

Организацията на урока беше задача на учителя. От своя страна учениците, разделени на екипи, работеха заедно и се подкрепяха взаимно. Някои от тях създадоха елементите, а останалите от екипа сглобиха крайните продукти. Така, благодарение на съвместните усилия, те получиха завършен продукт. Отличната работа в екип се дължеше на честото прилагане на тази практика по време на уроците. Учениците са свикнали да работят заедно и да си помагат. 

Снимка от фазата на тестване
Снимка от фазата на тестване

Уроците по STEAM се провеждат в STEM центъра на училището и това предлага подходяща среда за учениците и учителите. Презентациите на учителите, последователно описаните стъпки на работа, видеоклиповете по темите, снимките на предметите за изработване, материалите за работа и взаимопомощта между децата значително подпомагат обучението. Темите, дейностите по тях и съпътстващите материали, съставени от учителите, са подходящи за деца от началното училище. В същото време педагогическите материали подпомагат работата на учителя. Времето, отделено за всеки етап, е достатъчно. В края на урока учениците правят самооценка, като дават висока оценка на посочените критерии. Те правят изводи за това дали предметът е полезен и има приложение в живота.  За тях е интересно да демонстрират как се използва създаденият предмет.

В клас учениците работят по двойки или в малки екипи, виждат пред себе си свят от възможности и са ангажирани смислено. Ученето става по-ефективно, когато е съчетано с правене, тогава всеки ученик е активен. Мотивацията се повишава. Подпомага се усвояването на ключови компетентности. Знанията, придобити чрез активно учене, са по-трайни и водят до добри резултати.

Учениците разбират, че STEAM е нещо повече от сложни уравнения или скучни учебници, той е свързан с творчество, решаване на проблеми и иновации.

Scroll to Top